enfrdeitptrues

 

Τμήμα Ιατρικού Βελονισμού

 

Στη Νευροχειρουργική κλινική του Θεραπευτηρίου Metropolitan λειτουργεί Τμήμα Ιατρικού Βελονισμού όπου εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει όλο το εύρος των παθήσεων για τις οποίες ενδείκνυται ο βελονισμός είτε ανεξάρτητα είτε σε συνδυασμό με την εφαρμοζόμενη φαρμακευτική αγωγή. Είναι βασικό να γνωρίζει κανείς πως ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός όταν εφαρμόζεται στα πλαίσια της σύγχρονης ιατρικής, από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς, που εξετάζουν κλινικά τον ασθενή και με βάση το ιστορικό και τις διαγνωστικές του εξετάσεις εφαρμόζουν, όπου ενδείκνυται, το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο βελονισμού.

 

Τί είναι και πως δρα ο βελονισμός;

Είναι μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος που ξεκίνησε από την Κίνα. Βασίζεται στην τοποθέτηση ιδιαίτερα λεπτών, αποστειρωμένων βελονών μιας χρήσεως σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, με σκοπό τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Τις τελευταίες δεκαετίες πλήθος έγκυρων, επιστημονικών μελετών έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων και έχουν αποσαφηνίσει διάφορους μηχανισμούς μέσω των οποίων δρα. Αυτοί περιλαμβάνουν την απελευθέρωση από τον ίδιο τον οργανισμό ουσιών με αναλγητική και αντικαταθλιπτική δράση (ενδορφίνες, σεροτονίνη κτλ.), την θεωρία πύλης του πόνου, τη νευροτροποποίηση των κέντρων διαχείρισης του πόνου κ.ά.

 

Ποιές είναι οι ενδείξεις του βελονισμού;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής (NIH), στηριζόμενοι στα αποτελέσματα μιας σειράς κλινικών μελετών έχουν καθορίσει ως ενδείξεις του Ιατρικού Βελονισμού τις κάτωθι:


Παθήσεις Αναπνευστικού: Οξεία ιγμορίτιδα, Οξεία/αλλεργική ρινίτιδα, Βρογχικό άσθμα, Υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων, Φαρυγγοδυνία, Αλλεργίες

Παθήσεις Γαστρεντερικού: Επιγαστραλγία (πεπτικού έλκους, οξείας/χρόνιας γαστρίτιδας, σπασμού οισοφάγου), Λόξυγγας, Οξεία και χρόνια κολίτιδα, Σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, Δυσκοιλιότητα, Διάρροια, Ναυτία/έμετος (πρωινή ναυτία, μετεγχειρητικός έμετος, σχετιζόμενα με χημειοθεραπεία), Κολικός χοληφόρων, Παχυσαρκία

Μυοσκελετικά νοσήματα: Αυχεναλγία, Περιαρθρίτιδα ώμου, Επικονδυλίτιδα, Οσφυαλγία, Ισχιαλγία, Άλγος γονάτων, Οστεοαρθρίτιδα, Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Άλγος ουρικής αρθρίτιδας, Μετατραυματικό άλγος (π.χ. διαστρέμματος), Μετεγχειρητικό άλγος, Οδονταλγία

Νευρολογικές παθήσεις: Κεφαλαλγία - Ημικρανία, Νευραλγία τριδύμου, Πάρεση προσωπικού, Πάρεση μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, Νυχτερινή ενούρηση

Ψυχοσωματικές παθήσεις: Αϋπνία, Άγχος, Κατάθλιψη, Μελαγχολία, Φοβίες (πτήσης, αγοραφοβία κτλ.), Εξαρτήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ)

Γυναικολογικές/ουρολογικές παθήσεις: Υπογονιμότητα, Διαταραχές εμμήνου ρύσεως και εμμηνόπαυσης (αμηνόρροια, δυσμηνόρροια, εξάψεις), Προβλήματα κυήσεως (πρωινή ναυτία, έμετος, οσφυαλγία, δυσκοιλιότητα), Κολικός νεφρού

Δερματοπάθειες: Ψωρίαση, Κνησμός, Έρπητας ζωστήρας


Ο βελονισμός πονάει;

Γενικά, ο βελονισμός δεν πονάει και στις περισσότερες περιπτώσεις οι βελόνες δεν γίνονται καν αντιληπτές. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένες, μιας χρήσεως, εύκαμπτες και ιδιαίτερα λεπτές σαν μια τρίχα. Δεν έχουν καμία σχέση με τις βελόνες αιμοληψίας.


Πλεονεκτήματα του βελονισμού

  • Είναι ανώδυνος και μπορεί να εφαρμοσθεί σε άτομα κάθε ηλικίας.
  • Θεραπεύει τον οξύ ή χρόνιο πόνο και έχει μεγάλη διάρκεια δράσης (μήνες ή χρόνια).
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και εξισορροπεί το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα.
  • Συχνά είναι πιο αποτελεσματικός από την φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση χρονίων παθήσεων, ενώ ενδείκνυται και σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή είτε δεν είναι αποτελεσματική είτε προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω υψηλής δοσολογίας.
  • Δρα συνεργικά με την φαρμακευτική αγωγή, ενισχύει δηλαδή τη δράση της, χωρίς να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με αυτή και έτσι επιτρέπει τη μείωση της δοσολογίας φαρμάκων σε μια χρόνια νόσο.
  • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν να λαμβάνονται παράλληλα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.
  • Είναι μια ασφαλής θεραπεία όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο ιατρό (όπως άλλωστε ορίζει και η ελληνική πολιτεία).
  • Τονώνει και αναζωογονεί γενικά τον οργανισμό (& ως εκ τούτου βοηθά στη φάση ανάρρωσης από διάφορες ασθένειες ή σε ασθενείς μετά από χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία).
  • Έχει προσιτό κόστος θεραπείας.


Αποτελεσματικότητα του βελονισμού

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ανάλογα με την παθήση ο βελονισμός έχει αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται μεταξύ 70% και 95%. Ωστόσο, ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια. Δεδομένου ότι αποτελεί ιατρική πράξη ενσωματωμένη πλέον στη δυτική ιατρική, πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ιατρούς, οι οποίοι όχι μόνο γνωρίζουν πώς να εφαρμόσουν τον βελονισμό αλλά και να εξετάσουν τον ασθενή και να διαγνώσουν μια πάθηση (ίσως και επείγουσα) που χρήζει άλλης θεραπείας.


Πόσες συνεδρίες χρειάζονται; Πόσο διαρκεί μια συνεδρία;

Ανάλογα με τη φύση και τη χρονιότητα της πάθησης, αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων της, ποικίλλει και ο συνολικός αριθμός συνεδριών που απαιτούνται. Υπάρχουν περιπτώσεις που παρατηρείται βελτίωση από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ενώ σε πιο χρόνιες παθήσεις μπορεί να χρειαστούν έως και 12 συνεδρίες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως, αρκούν 7-8 συνεδρίες για μια πλήρη θεραπεία. Οι συνεδρίες βελονισμού διαρκούν περίπου 20 λεπτά και επαναλαμβάνονται συνήθως 2-3 φορές την εβδομάδα.

 

Μπορώ να κάνω βελονισμό στην οξεία φάση ενός προβλήματος;

Ο βελονισμός στην οξεία φάση ενός προβλήματος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και τότε είναι που ο ασθενής τον χρειάζεται και περισσότερο. Το βασικό όμως είναι να προηγηθεί η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και η κλινική εξέταση του ασθενούς προκειμένου αποκλειστούν παθήσεις που χρήζουν άλλης θεραπείας (π.χ. αντιβιοτικής αγωγής, χειρουργικής αντιμετώπισης κτλ.).

 

Τηλ. για ραντεβού: 2104809150 & 2104809160

 

Pin It

 

© 2017 NEUROEPISTIMES.GR All Rights Reserved.

Developed by Venetikidis Ioannis